Energielabel

Per 1 januari 2015 verandert er van alles aan het energielabel. Huiseigenaren die nog geen energielabel hebben, krijgen dan een voorlopig energielabel toegestuurd. Waarom is dat en wat verandert er voor uw woning?

Het energielabel is gebaseerd op reeds bekende gegevens, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Het is goedkoop (waarschijnlijk enkele tientjes) en eenvoudig online via enkele vragen om te zetten in een definitief energielabel. Bij verkoop of verhuur moet een woning een definitief energielabel hebben. Dit zal vanaf 2015 gehandhaafd worden.

Tot 1-1-2015 zijn er nog geen sancties om de verplichting de bekrachtigen. Daarom is het nog mogelijk een woning te verkopen zonder energielabel. Dit zal veranderen. Vanaf 1 januari 2015 wordt het niet leveren met energielabel gesanctioneerd. De verkoper loopt de kans op een boete (maximaal € 390,-). Er is niet voorzien in een overgangsperiode. Hoe er wordt omgegaan met overeenkomsten gesloten in 2014 met een passeerdatum na 1 januari 2015 en waarin is afgezien van levering met energielabel, is nog niet bekend. Wij houden u hieromtrent op de hoogte.

Uitzonderingen

  • Huizen jonger dan 10 jaar zijn vrijgesteld van de verplichting tot het hebben van een energielabel bij verkoop. Bij deze huizen is vooraf de zogeheten energieprestatiecoëfficiënt (EPC) berekend. Met de overhandiging van de EPC-berekening aan de koper of huurder, voldoet de eigenaar aan de energielabelplicht.
  • Als u al een Energielabel-certificaat of EPA (dat heet nu Maatwerkadvies energiebesparing) heeft van een gecertificeerd adviseur, dan staat dit geregistreerd in een officieel register van de overheid en geldt als definitief energielabel, mits het niet ouder is dan 10 jaar. op Meer daarover op www.milieucentraal.nl/maatwerkadvies.
  • Bij koop of verkoop van onder meer een officieel erkend monument of een woonboot hoeft u geen energielabel te overhandigen. Lees meer hierover op www.rijksoverheid.nl.